Klub je 2018.g. proslavio 50 godina postojanja. Iako je osnovan 1968. godine, inicijativa o osnutku Kluba potekla je iz 1924. godine od špediterske tvrtke “Šarić-Mrčić-Guina” koja je iz Italije naručila nekoliko čamaca, no zbog određenih problema narudžba je otkazana i Klub nije osnovan. Šezdestih godina prošlog stoljeća nekolicina srednjoškolaca i mornara sa boravkom u Splitu, koji su veslali u splitskim klubovima, ponovno oživljavaju staru ideju, te od kapetana korovete JNA na dar dobivaju četiri rashodovana čamca, od kojih je potpunu opremu imao samo četverac sa kormilarom talijanskog proizvođača Carlezzi. Slavna četvorka bili su: Mate Marević, Zdravko Vučičević, Stipe Vučković i najuporniji među njima-Petar Jurjević. 13. listopada 1968. godine osnovan je Inicijativni odbor za osnivanje VK Neretvanski gusar, a predsjednik odbora bio je Petar Jurjević koji uskoro postaje  prvi trener . Zbog toga mu je Veslački savez Hrvatske godine 1978., povodom 30. obljetnice svoga osnutka, dodijelio spomen-plaketu za izvanredne zasluge u postizanju športskih uspjeha i razvoj veslačkoga sporta. Nizala su se i druga priznanja: VK Jadran iz Zadra povodom obilježavanja 100. godišnjice veslanja u Zadru dodjeljuje mu Zahvalnicu za svesrdnu pomoć veslačkom športu, a VK Neretvanski gusar (posmrtno) Priznanje za doprinos u razvoju veslačkoga športa.

Naš klub je ostvario i zavidne športske uspjehe. Tako je osvojio više titula prvaka Jugoslavije, a  još više prvaka Republike Hrvatske. Možemo se pohvaliti da smo dvije godine za redom imali najbolji Hrvatski plasman na juniorskom Svjetskom prvenstvu i to četvrto mjesto u Hazevinkelu – Belgija i šesto mjesto u Lincu – Austriji (gosp. Tomislav Popić u skifu). Osim ovih uspjeha imali smo i pobjede na jakim međunarodnim regatama u Vilachu – Austrija i Pijedelucu – Italija. Isto tako klub je bio pojedinačno i ukupno pobjednik na mnogim regatama u Dalmaciji. U sklopu ovih regata klub je uspješno u Metkoviću do sada organizirao Neretvansku regatu, a nadamo se da će i u budućnosti.

Također, klub je u srpnju 2015. godine bio domaćin 1. finala kupa Hrvatske u veslanju, za što smo dobili vrlo pozitivne ocjene svih učesnika, Hrvatskog veslačkog saveza, Veslačkog saveza Dalmacije i natjecatelja.  Također, klub je u kolovozu 2015. godine po prvi puta organizirao regatu osmeraca na Neretvi od Krvavca do Metkovića pod nazivom Neretva open, za što smo također dobili vrlo pozitivne ocjene a koja se od tada svake godine održava u ljetnom vremenskom periodu, a koja je spoj natjecanja kraljevske discipline u veslanju , sportskog turizma, promicanja veslanja kao sporta općenito te stvaranja novih prijateljstava među klubovima i sportašima te promicanja odličnih prirodnih uvjeta za veslačke pripreme tijekom cijele godine, a osobito tijekom zimskog perioda.