Napustio nas je naš Joško Sprčić

Joško Sprčić (1951. – 2020.)

U više od polustoljetnome postojanju Veslačkoga kluba Neretvanski gusar mnogi su naši sugrađani ostavili traga, no neki su se od njih isticali svojim iznimnim zalaganjem pa je naš klub danas na ponos svoga grada. Jedan od njih je Joško Sprčić, koji se u veslanje uključio od samih početaka rada Kluba te kasnije kao trener i promotor veslanja svoje znanje prenosio na najmlađe. Nažalost, danas nas je zatekla tužna vijest da je Joškovo veliko sportsko srce izgubilo bitku, a Klub je izgubio jednoga od svojih članova bez čijega bi dugogodišnjega upornog rada možda došlo i do potpunoga gašenja Kluba, a svakako ne bi bio ono što je danas.
Uime svih bivših i sadašnjih članova Kuba i klupske uprave iskrenu sućut upućujemo sinu Martinu, kćeri Manueli te sestrama Rosi i Mariji.

Joško (Jozo) Sprčić rođen je u Bijelom Viru 4. kolovoza 1951. godine, a u Metkoviću je završio svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Usporedo s njegovim srednjoškolskim danima u Metkoviću se osniva se i veslački klub kojemu se Joško pridružuje sa Slobodanom Batinovićem, Joškom Dragovićem i Jerkom Jerkovićem te već u svojim počecima 1970. godine postižu značajan uspjeh. Naime, oni u Jajcu u četvercu bez kormilara na Prvenstvu Jugoslavije osvajaju 3. mjesto. Također, na istom natjecanju, ali u disciplini četverac s kormilarom (Ivica Batinović) osvajaju izvrsno šesto mjesto. Trener im je bio Petar Jurjević.
Nakon uspješne veslačke karijere i završetka Kineziološkoga fakulteta Joško se vraća u Metković i uz svoj redovan posao u tadašnjem „Neretvanskom partizanu“ prihvaća ulogu trenera u Klubu. No, posao trenera nije značio samo treniranje, već i stalno usavršavanje, organiziranje odlazaka na regate, pribavljanje novčanih sredstava, održavanje čamaca i sl. To je Joško uza sve svoje obaveza, kako poslovne tako i obiteljske, zdušno i besprijekorno obavljao. Trenerski posao obavljao je do kraja 80-tih, otkada se posvećuje drugim obvezama.
Joško je dobitnih mnogih nagrada i priznanja i sigurno je ostavio neizbrisiv trag u metkovskom, a slobodno možemo reći i u hrvatskom veslanju.

Priredio: Ivica Puljan

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.