PROŠLO JE 47 GODINA OD OSNUTKA KLUBA

Povodom 47. obljetnice osnutka našeg Kluba, prof. Ivan Jurić podsjeća kako je sve zapravo krenulo i na čiju inicijativu. Zahvaljujemo na ovom tekstu, vjerujemo da veliki dio bivših i sadašnjih veslača nije bio upoznat sa ovim činjenicama.

“Ideja o osnivanju veslačkog kluba u Metkoviću javila se godine 1924. Potekla je od špeditera tvrtke d.d. “Šarić-Mrčić-Guina”. Međutim, ta ideja se tada nije realizirala. Šezdesetih se godina XX. st. ponovno javlja ideja o osnivanju Veslačkog kluba. Ovoga je puta ta ideja ponikla od Petra Jurjevića, Mate Marevića, Zdravka Vučićevića i Stipe Vučkovića. Najuporniji među njima bio je Petar Jurjević koji je svojim novcem kupio na licitaciji u Splitu, u kolovozu 1968., u dogovoru sa Zdravkom Vučićevića, četiri veslačka čamca i to: četverac s kormilarom, dvojac na pariće ili dubi skul – klinker, skif klinker i dvojac s kormilarom koje je rashodovala JRM. Ubrzo nakon toga osnovan je poticajni odbor za osnivanje Veslačkog kluba pod imenom Neretvanski gusar. Osnivačka je skupština održana 13. listopada 1968. Za predsjednika je izabran Božo Mustapić, tadašnji direktor metkovske luke, za potpredsjednika Petar Jurjević, tajnik je bio Aleksandar Kravar a blagajnik Jozo Perleta. Članovi uprave još su bili inž. Niko Gabrić, Robert Kvasina, Krešimir Gabrić, Natko Gluščević i Jurica Đugum.U nedjelju 26. siječnja 1969. prvi put je Neretvom u Metkoviću zaplovio prvi četverac u sastavu: Stipe Vučković, Petar Jurjević, Mate Marević i Zdravko Vučićević. Petar Jurjević postao je prvi trener kluba.”

2_72.veslaci

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.